Succes, we willen het allemaal. Als je succes wilt maken met jouw product of dienst op de markt, dan zul je moeten weten hoe je jouw product of dienst publiceert op de markt. Waar moet je beginnen? met de marketingmix 6ps’s.

Wat is Marketingmix 6p’s?

Dit begint allemaal bij de zogenoemde ‘Marketing Mix’ die meestal bestaat uit 6 P-woorden: Product, prijs, promotie, presentatie, plaats en personeel. Wat zeggen deze woorden nou? Waar begin je mee?

Marketing mix 6p’s

Marketing mix product:

Het begint bij product,  wat ga ik op de markt brengen? Hoe ontwerp ik het product? Wat is de garantie van het product? Dit zijn allemaal basiskenmerken die je eerst voor jezelf moet uitwerken. Jouw product (of dienst) moet voldoende afwijken van een eventuele concurrent. Wat maakt jouw product beter dan het product van een ander? De kwaliteit van het product moet goed zijn wil je succes maken.

Marketing mix prijs:

Dan kom je bij de prijs van jouw product. Op basis waarvan ga jij je prijs bepalen? Zijn de prijzen het hele jaar hetzelfde of verschillen ze per moment? Hoeveel winst ga je maken per product? Het is een lastig onderwerp. Ten eerste komt het product niet uit de lucht vallen, deze koop je waarschijnlijk in bij een fabriek of leverancier. Probeer de juiste leverancier te vinden om de inkoopprijs zo laag mogelijk te houden, zodat je zelf een redelijk winstmarge kunt toepassen.

Marketing mix prijs

Promotie:

Promotie, hoe komen mensen erachter dat jij een product verkoopt? Reclame maken! Dit kun je zowel betaald als gratis doen. Betaald reclame maken kan via televisie, de radio of een krantenartikel bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gratis reclame proberen te maken door flyers te maken en op te hangen of weg te geven of bijvoorbeeld social media gebruiken. Dat laatste is een echte aanrader.

Marketing mix promotie

Presentatie

De presentatie is minstens net zo belangrijk als het product. Zorg ervoor dat je je product in een degelijke verpakking doet, voorzien van je eigen logo en kleuren. Dit spreekt de klant aan om jouw product te kopen.

Presenteren en online verkopen is de key http://youtube.com

Verkopen

Als je dan klaar bent met het uitwerken van de plannen rondom je product, komt het volgende, waar ga je je product verkopen? Ga je dit online aanbieden via een webshop, in de winkel of allebei? Zijn ze overal verkrijgbaar of exclusief? Denk hier goed over na. SEO is ook een belangrijke factor als het gaat om verkopen, zorg er daarom goed voor dat je hoger in Google komt.

Personeel

Dan personeel, eigenlijk een bijzaak. Niet iedereen die net start met een nieuw product heeft ingehuurd personeel. Mocht je dit wel hebben, maak dan je personeel herkenbaar. Geef ze kleding met jouw logo en kleuren. Laat jouw totaalplaatje in meerdere dingen terugkomen! Begin altijd met deze 6 stappen voordat je jezelf verder ontwikkeld, dit is namelijk de basis voor het succes van jouw product.

Recommended Posts